Podľa Kukana je miesto veľvyslanca SR v Budapešti zakliate

16.11.2003 Celý región

Miesto veľvyslanca SR v Maďarsku je podľa ministra zahraničných vecí SR Eduarda Kukana pre slovenskú diplomaciu zakliate. Reagoval tak počas svojho diskusnéh...
Miesto veľvyslanca SR v Maďarsku je podľa ministra zahraničných vecí SR Eduarda Kukana pre slovenskú diplomaciu zakliate. Reagoval tak počas svojho diskusného stretnutia s občanmi Prešova 14. novembra na fakt, že uvedený post stále nie je obsadený.

Kukan na jednej strane konštatoval, že daný stav sa nedá ničím ospravedlniť a je neudržateľný, na druhej strane zo štyroch kandidátov na veľvyslanca SR v Maďarsku napokon z \"ľudských dôvodov\" nemohol sa ujať funkcie ani jeden. Upozornil preto, že za tým netreba hľadať žiadne problémy vo vzťahoch Slovenska a Maďarska.
Kukan informoval tiež o tom, že slovenské vládne miesta rokujú o zmene v súčasnosti platného vízového režimu medzi SR a Ukrajinou na bezpatný. \"Treba však detailne posúdiť technické i finančné dopady, \" doplnil. Vzťah Slovenska k svojmu východnému susedovi charakterizoval ako postavenie medzi dvoma mlynskými kameňmi. SR má jednak zabezpečiť vonkajšiu hranicu podľa Schengenskej zmluvy, na druhej strane chápe obavy Ukrajiny, že môže vzniknúť nová železná opona, a teda novodobé delenie Európy.
Šéf diplomacie SR vystúpil s prednáškou na tému Slovensko a jeho členstvo v Európskej únii ako hosť dlhodobého cyklu diskusných stretnutí tzv. jour-fixe, organizovaných prešovskou kanceláriou Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

(jj)
 

Vyberte región